Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(3)
Depozyt WSB (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Balicki Andrzej (prawo)
(1)
Dercz Maciej
(1)
Mozgawa Marek. Red
(1)
Rek Tomasz
(1)
Skrzydło Wiesław (1929- )
(1)
Szymecka Agnieszka
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Medycyna
(1)
Służba zdrowia
(1)
Żywność
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ustawa o działalności leczniczej : komentarz / Maciej Dercz, Tomasz Rek. - Wyd. 2 , stan prawny na 1 września 2014 r. - Warszawa : Wolters Kluwer Polska, 2014. - 560, [1] s. ; 22 cm.
(Praktyczne Komentarze Lex)
Na okł. i s. tyt.: Lex a Wolters Kluwer business.
Bibliogr. s. 553-[561].
W komentarzu omówiono m.in.: * zadania i obowiązki podmiotów wykonujących działalność leczniczą oraz podmiotów je tworzących (gmin, powiatów, województw) wynikające nie tylko z omawianej ustawy, ale także z innych przepisów; * relacje podmiotów wykonujących działalność leczniczą z innymi uczestnikami systemu ochrony zdrowia: administracją rządową, jednostkami samorządu terytorialnego, Narodowym Funduszem Zdrowia; * odniesienia regulacji ustawowych do praw pacjenta. Dodatkowo autorzy zaproponowali sposoby interpretacji zagadnień i pojęć zawartych w komentowanej ustawie, które budzą najwięcej wątpliwości bądź też są niejednoznaczne. Dotyczy to zwłaszcza kwestii struktury organizacyjnej podmiotów leczniczych, ich rejestracji i kontroli oraz przeprowadzania przekształceń organizacyjnych. Komentarz przeznaczony jest przede wszystkim dla osób zawodowo związanych ze środowiskiem ochrony zdrowia, ale też dla urzędników administracji publicznej oraz prawników. Będzie cennym narzędziem dla wykładowców prowadzących zajęcia z zakresu ochrony zdrowia oraz dla studentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54985 (1 egz.)
Kaucja: 96,00 zł
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kodeks karny : Komentarz / red. nauk. Marek Mozgawa. - wyd. 6 zaktual. i uzup. - Warszawa : Wydaw. Wolters Kluwer, 2014. - 886 s.
(Praktyczne Komentarze Lex)
Stan prawny na 1 września 2014 roku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Depozyt WSB (św. Wincentego 85)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 03.E (1 egz.)
Książka
W koszyku
Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej : komentarz / Wiesław Skrzydło. - 7. wyd., stan prawny na 1 marca 2013 r. - Warszawa : Wolters Kluwer Polska, 2013. - 325, [1] s. ; 21 cm.
(Praktyczne Komentarze Lex)
Bibliogr. s. 323-[326].
Książka stanowi uaktualnione, siódme juz wydanie komentarza do Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Obejmuje wnikliwe omówienie przepisów ustawy zasadniczej z uwzględnieniem bogatego orzecznictwa oraz najnowszych poglądów doktryny, w tym ostatniej zmiany do Konstytucji wprowadzającej zakaz wyboru na posła lub senatora osoby skazanej prawomocnym wyrokiem na karę pozbawienia wolności za przestępstwo umyślne ścigane z oskarżenia publicznego. W komentarzu autor szczegółowo prezentuje m.in.:- zasady ustroju państwa,- podstawy funkcjonowania sadów i trybunałów,- role organów kontroli państwowej,- zasady wykonywania mandatu posła i senatora. Stan prawny na 1 marca 2013 roku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. BP 342 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Komentarze Lex)
Bibliogr. s. 1181-1200. Indeks.
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące: wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów, wymogów bezpieczeństwa żywności, rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych, znakowania żywności, przebiegu urzędowej kontroli żywności, odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu.Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochroną praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia * Dział I * Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych * Dział II * Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności * Rozdział 1. Przepisy ogólne * Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze * Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki * Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności * Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym * Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego * Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności * Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu * Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe * Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe * Rozdział 11. Znakowanie żywności * Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne * Dział III * Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością * Dział IV * Wymagania higieniczne * Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych * Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów * Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny * Dział V * Urzędowe kontrole żywności * Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności * Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne * Rozdział 3. System RASFF * Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia * Dział VI * Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności * Dział VII * Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze * Dział VIII * Przepisy karne i kary pieniężne * Rozdział 1. Przepisy karne * Rozdział 2. Kary pieniężne * Dział IX * Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe * Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących * Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 54523 (1 egz.)
Kaucja: 135,20 zł
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej